Tel. +34 93 262 30 10    |    Fax +34 93 262 30 65
ecoparc@ecoparcbcn.com
    Castellano    Català    English
 
 
 

Metanització i cogeneració

Un dels objectius de l'Ecoparc de Barcelona és aprofitar la matèria orgànica de recollida selectiva per produir biogàs mitjançant el procés de metanització.

Abans de la metanització la matèria orgànica separada durant el pretractament se sotmet a un tractament humit: s'introdueix en tres tancs agitadors (pulpers), on es barreja i es disgrega en aigua. A banda de diluir-la, el moviment dels tancs fa que sedimentin sorres i trossos de vidre (inerts) i emergeixin plàstics (flotants), que encara estaven barrejats amb la matèria orgànica.

La polpa resultant es transporta a l'interior dels digestors, que són quatre dipòsits de 6.700 m3 de capacitat. Els digestors actuen com a reactors de fermentació anaeròbica: mantenen la polpa tancada sense contacte amb oxigen a una temperatura de 37 ºC durant 20 dies.

En aquest temps la fermentació anaeròbica allibera biogàs, una barreja de metà i diòxid de carboni que s'usa com a combustible renovable per generar electricitat i calor.

El biogàs es condueix a un gasòmetre, que l'emmagatzema i en regula el cabal de sortida. El gas es manté a una pressió equivalent a la pressió atmosfèrica (20 mb).

Des del gasòmetre es dirigeix el biogàs fins a la central de cogeneració, equipada amb cinc motors Jenbacher de 20 cilindres i una potència total de 5,24 MW.

La combustió del biogàs genera electricitat, que s'exporta a la xarxa, i calor, que s'utilitza per mantenir la temperatura dels digestors estable a 37 ºC.

Cada any l'Ecoparc de Barcelona produeix una mitjana de 13.000 MWh, equivalent al consum elèctric d'unes 3.000 famílies durant tot l'any. Aquesta electricitat, en procedir d'una font d'energia renovable, compensa 4.536 tones de CO2 emeses a l'atmosfera, segons fonts del Ministeri de Medi Ambient.

 

 
 
 

CONSENTIMENT INFORMAT

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació.
Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra "política de Cookies".